ČAJANKA UZ SVJETSKI DAN PČELA I MEĐUNARODNI DAN ČAJA
Autor: Suzana Pracaić, 20. 5. 2022.
U petak, 20. svibnja smo obilježili Svjetski dan pčela (20.05.) i Međunarodni dan čaja (koji se, od 2020. obilježava 21.05.). Čajanku je osmislila i ostvarila knjižničarka Suzana, uz veliku pomoć kuharica Andrijane i Monike te pedagoga Marka. Piše u medijima - "Danas je Svjetski dan pčela – najvažnijih živih bića na Zemlji! Med je čudo prirode poznato čovjeku od davnina i sastavni dio svake kućne ljekarne. Danas se med iznimno cijeni zbog znanstveno dokazane kvalitete i brojnih dobrobiti za ljudski organizam i očuvanje onog najvrijednijeg – zdravlja." "Prema UN-u, čaj ima ljekovitu vrijednost i donosi mnoge zdravstvene prednosti ljudskom organizmu." Tako smo ostvarili degustaciju čajeva i isprobali različite vrste čajeva s medom (crni, zeleni, voćni, planinski, od koprive, mente, čaj za dobro jutro, čaj za laku noć...) te dopustili da njihovi okusi i mirisi utječu na sva naša osjetila. ŠKOLE.HR: https://www.skole.hr/cajanka-uz-svjetski-dan-pcela-i-medunarodni-dan-caja/
Prozvodnja meda te pčelinje oprašivanje iznimno je važno za sav biljni svijet – o njemu ovisi čak trećina naše prehrane. Stoga je nužno štititi pčele kako bismo zaštitili prirodu i čovječanstvo, jer i mi smo dio prirode te sve što pogađa nju, neminovno pogađa i nas. U današnjem globaliziranom svijetu med se sve više proizvodi „na veliko“ uz pomoć iznimno agresivnih umjetnih metoda koje narušavaju prirodnu sofisticiranost tog procesa, kao i kvalitetu samog proizvoda.
Javlja se i zabrinutost zbog sve većeg izumiranja pčela jer one teško podnose zagađenja i otrove u okolišu.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/danas-je-svjetski-dan-pcela-najvaznijih-zivih-bica-na-zemlji-evo-sto-sve-morate-znati-o-medu-1588012 - www.vecernji.hr
Čaj je aromatični napitak koji ima veliku potražnju na svjetskom tržištu. Nakon vode, drugo je najčešće korišteno piće na svijetu i za pojedine narode čaj je sastavni dio života i kulture.
Vjeruje se da čaj potječe iz sjeveroistočne Indije, sjevernog Mijanmara (Burme) i jugozapadne Kine, ali nije poznato točno mjesto na kojem je biljka prvi put izrasla. Postoje dokazi da se čaj konzumirao u Kini prije 5000 godina i možemo zaključiti da je čaj već dugo s nama.
Međutim, uzgoj čaja zahtijeva intenzivnu njegu i napore. Stoga, da bi se vladama i javnosti skrenula pozornost na probleme koji okružuju proizvodnju čaja i na to kako plantaže čaja, mali proizvođači čaja i potrošači utječu na globalnu trgovinu čajem svake godine se obilježava Međunarodni dan čaja.
Pročitajte više o Danu čaja na: https://www.harissa.hr/hr/blog/od-polja-do-salice-medunarodni-dan-caja
Kako je čajanka prošla na velikom odmoru razredne nastave...
Čaj se degustirao i na velikom odmoru predmetne nastave...
Učenicima je najbolji čaj bio voćni čaj, a najlošiji crni. Pio se i čaj za spavanje, no, vjerujemo da su učenici budni dalje pratili nastavu.
No, definitivno je zaključak učenika (i učitelja) sljedeći - Treba nam više takvih dana!!!
Za više informacija o čaju, možete i pročitati knjigu Živka Rakovca: Poziv na čaj u izdanju Algoritma.
Izvori s platfome Europeana:
Plantaža čaja u Kini sa ženama koje beru i prosijavaju listove čaja. Gouache slikanje s oksidacijom. - Wellcome Collection, United Kingdom - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/9200579/m5kcsyfk?lang=hr
Plantaža čaja u Kini s radnicima koji pakiraju čaj u kutije. Gouache slikanje s oksidacijom. - Wellcome Collection, United Kingdom - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/9200579/jxtpuqny?lang=hr
Servisi za čaj predstavljali su značajan dio proizvodnje tvornice porculana Loosdrecht. Ovdje su izloženi čajnik, vrč za mlijeko i posuda za šećer zajedno s drugim manje poznatim dijelovima čajnog servisa...(Državni muzej u Amsterdamu)
A danas, napitak se može dobiti iz automata:
Automat za kavu - Sounds of Changes, Sweden - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/916107/wws_object_1179?lang=hr
EUROPEANA
Europeana je platforma za slobodno pretraživanje 2 milijuna digitalnih objekata različitih digitalnih knjižnica. U digitalne objekte ubrajamo filmove, fotografije, slike, karte, rukopise, knjige, novine i arhivske zapise (materijale kulturne baštine iz nekih 3.700 različitih institucija).
Europeana pruža entuzijastima, profesionalcima, nastavnicima i istraživačima u domeni kulturnog naslijeđa digitalni pristup materijalima o europskoj kulturnoj baštini. Zašto?
-
U svrhu pružanja inspiracije i svijesti o svježim perspektivama te otvaranja razgovora o našoj povijesti i kulturi.
-
U svrhu dijeljenja naše bogate kulturne baštine i uživanja u njoj.
-
U svrhu njezine uporabe za kreiranje novih stvari.
Pružaju pristup milijunima stavki kulturne baštine iz institucija diljem Europe. Otkrijte umjetnine, knjige, glazbu i video-snimke o umjetnosti, novinama, arheologiji, modi, znanosti, sportu i još mnogo toga.
Više o Europeani: https://www.europeana.eu/hr/about-us
Nemoguće je zamisliti obrazovanje bez kulturne baštine. Bilo da je materijalna ili nematerijalna, kulturna baština svjedoči o tome što je kod ljudi važno i vrijedno. Ima moć obogatiti svako iskustvo učenja te omogućuje polaznicima produbiti njihovo učenje i izgraditi povezanost s vlastitim životom. Artefakti kulturne baštine pričaju priče o osobama ili događajima, a koje su ponekad vrlo intimne i osobne. Mogu biti sjajan alat za rješavanje problema iz prošlosti i sadašnjosti, za razbijanje stereotipova i izgradnju mostova između kultura, naraštaja i zajednica. (Europeana Schoolnet)
Kulturnu baštinu zajedno s IKT-om nastavnici i edukatori sve više vide kao bitan alat u svojim svakodnevnim aktivnostima koji se može bolje iskoristiti.
Europeanom, kao pružateljem raznolikog i pristupačnog digitalnog visokokvalitetnog sadržaja, i njezinom inicijativom u obrazovanju kojom se nude privlačni alati i mogućnosti za izgradnju kapaciteta za stručnjake kao što je ovaj MOOC, podupire se Plan EU-a za digitalno obrazovanje 2021.-2027.
Europeana je inicijativa Europske unije, koju financijski i politički podržava Europska komisija od njezinog uspostavljanja 2008. U okviru Europeane jača se sektor kulturne baštine u svojoj digitalnoj transformaciji. Ovu inicijativu provodi Zaklada Europeana, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja koordinira rad koji obavljaju složeni ekosustav Mrežne udruge Europeana, tisuće stručnjaka CHI-a, nekoliko zajednica i dvije glavne platforme: Europeana.eu i Europeana Pro.
Misija Europeane je razviti stručno znanje, alate i politike za prihvaćanje digitalnih promjena te poticati partnerstva kojima se jačaju inovacije. Konačni je cilj olakšati ljudima korištenje kulturne baštine za obrazovanje, istraživanje, stvaranje i rekreaciju, pridonoseći otvorenom, obrazovanom i kreativnom društvu.
Uvijek, najvažnije pitanje autorskih prava - Kako koristiti creative commons licence?
Creative Commons licence nude autorima (koji se nazivaju i davatelji licence) da zadrže svoja autorska prava u pogledu svojih djela i iziskuju od primatelja da traže dopuštenje za korištenje djela koje je isključivo pravo autora i autori donose odluku kako žele da se njihovo djelo koristi.
Postoji 6 različitih Creative Commons licenci koje kao autor možete koristiti. Ako kliknete ovdje, možete pročitati izvadak sa stranice Creative Commons o njihovim licencama.
Za više informacija posjetite portal Creative Commons na: https://creativecommons.org/licenses/ i pogledajte ovaj videozapis
Europeana-DSI-4-Learning-Scenario-template-Teachers-Y4_SUZANA_PRACAIC.docx (112.45 KB)
ČAJANKA UZ SVJETSKI DAN PČELA I MEĐUNARODNI DAN ČAJA
Autor: Suzana Pracaić, 20. 5. 2022.
U petak, 20. svibnja smo obilježili Svjetski dan pčela (20.05.) i Međunarodni dan čaja (koji se, od 2020. obilježava 21.05.). Čajanku je osmislila i ostvarila knjižničarka Suzana, uz veliku pomoć kuharica Andrijane i Monike te pedagoga Marka. Piše u medijima - "Danas je Svjetski dan pčela – najvažnijih živih bića na Zemlji! Med je čudo prirode poznato čovjeku od davnina i sastavni dio svake kućne ljekarne. Danas se med iznimno cijeni zbog znanstveno dokazane kvalitete i brojnih dobrobiti za ljudski organizam i očuvanje onog najvrijednijeg – zdravlja." "Prema UN-u, čaj ima ljekovitu vrijednost i donosi mnoge zdravstvene prednosti ljudskom organizmu." Tako smo ostvarili degustaciju čajeva i isprobali različite vrste čajeva s medom (crni, zeleni, voćni, planinski, od koprive, mente, čaj za dobro jutro, čaj za laku noć...) te dopustili da njihovi okusi i mirisi utječu na sva naša osjetila. ŠKOLE.HR: https://www.skole.hr/cajanka-uz-svjetski-dan-pcela-i-medunarodni-dan-caja/
Prozvodnja meda te pčelinje oprašivanje iznimno je važno za sav biljni svijet – o njemu ovisi čak trećina naše prehrane. Stoga je nužno štititi pčele kako bismo zaštitili prirodu i čovječanstvo, jer i mi smo dio prirode te sve što pogađa nju, neminovno pogađa i nas. U današnjem globaliziranom svijetu med se sve više proizvodi „na veliko“ uz pomoć iznimno agresivnih umjetnih metoda koje narušavaju prirodnu sofisticiranost tog procesa, kao i kvalitetu samog proizvoda.
Javlja se i zabrinutost zbog sve većeg izumiranja pčela jer one teško podnose zagađenja i otrove u okolišu.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/danas-je-svjetski-dan-pcela-najvaznijih-zivih-bica-na-zemlji-evo-sto-sve-morate-znati-o-medu-1588012 - www.vecernji.hr
Čaj je aromatični napitak koji ima veliku potražnju na svjetskom tržištu. Nakon vode, drugo je najčešće korišteno piće na svijetu i za pojedine narode čaj je sastavni dio života i kulture.
Vjeruje se da čaj potječe iz sjeveroistočne Indije, sjevernog Mijanmara (Burme) i jugozapadne Kine, ali nije poznato točno mjesto na kojem je biljka prvi put izrasla. Postoje dokazi da se čaj konzumirao u Kini prije 5000 godina i možemo zaključiti da je čaj već dugo s nama.
Međutim, uzgoj čaja zahtijeva intenzivnu njegu i napore. Stoga, da bi se vladama i javnosti skrenula pozornost na probleme koji okružuju proizvodnju čaja i na to kako plantaže čaja, mali proizvođači čaja i potrošači utječu na globalnu trgovinu čajem svake godine se obilježava Međunarodni dan čaja.
Pročitajte više o Danu čaja na: https://www.harissa.hr/hr/blog/od-polja-do-salice-medunarodni-dan-caja
Kako je čajanka prošla na velikom odmoru razredne nastave...
Čaj se degustirao i na velikom odmoru predmetne nastave...
Učenicima je najbolji čaj bio voćni čaj, a najlošiji crni. Pio se i čaj za spavanje, no, vjerujemo da su učenici budni dalje pratili nastavu.
No, definitivno je zaključak učenika (i učitelja) sljedeći - Treba nam više takvih dana!!!
Za više informacija o čaju, možete i pročitati knjigu Živka Rakovca: Poziv na čaj u izdanju Algoritma.
Izvori s platfome Europeana:
Plantaža čaja u Kini sa ženama koje beru i prosijavaju listove čaja. Gouache slikanje s oksidacijom. - Wellcome Collection, United Kingdom - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/9200579/m5kcsyfk?lang=hr
Plantaža čaja u Kini s radnicima koji pakiraju čaj u kutije. Gouache slikanje s oksidacijom. - Wellcome Collection, United Kingdom - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/9200579/jxtpuqny?lang=hr
Servisi za čaj predstavljali su značajan dio proizvodnje tvornice porculana Loosdrecht. Ovdje su izloženi čajnik, vrč za mlijeko i posuda za šećer zajedno s drugim manje poznatim dijelovima čajnog servisa...(Državni muzej u Amsterdamu)
A danas, napitak se može dobiti iz automata:
Automat za kavu - Sounds of Changes, Sweden - CC BY.
https://www.europeana.eu/hr/item/916107/wws_object_1179?lang=hr
EUROPEANA
Europeana je platforma za slobodno pretraživanje 2 milijuna digitalnih objekata različitih digitalnih knjižnica. U digitalne objekte ubrajamo filmove, fotografije, slike, karte, rukopise, knjige, novine i arhivske zapise (materijale kulturne baštine iz nekih 3.700 različitih institucija).
Europeana pruža entuzijastima, profesionalcima, nastavnicima i istraživačima u domeni kulturnog naslijeđa digitalni pristup materijalima o europskoj kulturnoj baštini. Zašto?
-
U svrhu pružanja inspiracije i svijesti o svježim perspektivama te otvaranja razgovora o našoj povijesti i kulturi.
-
U svrhu dijeljenja naše bogate kulturne baštine i uživanja u njoj.
-
U svrhu njezine uporabe za kreiranje novih stvari.
Pružaju pristup milijunima stavki kulturne baštine iz institucija diljem Europe. Otkrijte umjetnine, knjige, glazbu i video-snimke o umjetnosti, novinama, arheologiji, modi, znanosti, sportu i još mnogo toga.
Više o Europeani: https://www.europeana.eu/hr/about-us
Nemoguće je zamisliti obrazovanje bez kulturne baštine. Bilo da je materijalna ili nematerijalna, kulturna baština svjedoči o tome što je kod ljudi važno i vrijedno. Ima moć obogatiti svako iskustvo učenja te omogućuje polaznicima produbiti njihovo učenje i izgraditi povezanost s vlastitim životom. Artefakti kulturne baštine pričaju priče o osobama ili događajima, a koje su ponekad vrlo intimne i osobne. Mogu biti sjajan alat za rješavanje problema iz prošlosti i sadašnjosti, za razbijanje stereotipova i izgradnju mostova između kultura, naraštaja i zajednica. (Europeana Schoolnet)
Kulturnu baštinu zajedno s IKT-om nastavnici i edukatori sve više vide kao bitan alat u svojim svakodnevnim aktivnostima koji se može bolje iskoristiti.
Europeanom, kao pružateljem raznolikog i pristupačnog digitalnog visokokvalitetnog sadržaja, i njezinom inicijativom u obrazovanju kojom se nude privlačni alati i mogućnosti za izgradnju kapaciteta za stručnjake kao što je ovaj MOOC, podupire se Plan EU-a za digitalno obrazovanje 2021.-2027.
Europeana je inicijativa Europske unije, koju financijski i politički podržava Europska komisija od njezinog uspostavljanja 2008. U okviru Europeane jača se sektor kulturne baštine u svojoj digitalnoj transformaciji. Ovu inicijativu provodi Zaklada Europeana, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja koordinira rad koji obavljaju složeni ekosustav Mrežne udruge Europeana, tisuće stručnjaka CHI-a, nekoliko zajednica i dvije glavne platforme: Europeana.eu i Europeana Pro.
Misija Europeane je razviti stručno znanje, alate i politike za prihvaćanje digitalnih promjena te poticati partnerstva kojima se jačaju inovacije. Konačni je cilj olakšati ljudima korištenje kulturne baštine za obrazovanje, istraživanje, stvaranje i rekreaciju, pridonoseći otvorenom, obrazovanom i kreativnom društvu.
Uvijek, najvažnije pitanje autorskih prava - Kako koristiti creative commons licence?
Creative Commons licence nude autorima (koji se nazivaju i davatelji licence) da zadrže svoja autorska prava u pogledu svojih djela i iziskuju od primatelja da traže dopuštenje za korištenje djela koje je isključivo pravo autora i autori donose odluku kako žele da se njihovo djelo koristi.
Postoji 6 različitih Creative Commons licenci koje kao autor možete koristiti. Ako kliknete ovdje, možete pročitati izvadak sa stranice Creative Commons o njihovim licencama.
Za više informacija posjetite portal Creative Commons na: https://creativecommons.org/licenses/ i pogledajte ovaj videozapis
Europeana-DSI-4-Learning-Scenario-template-Teachers-Y4_SUZANA_PRACAIC.docx (112.45 KB)
Carnet priručnik za korištenje aplikacije Teams - učenici
Dodatne upute za učenike i učitelje-rad u virtualnim učionicama
Upute-slanje/primanje mailova i Office 365
Gaj, Gaj - Navek si naj - himna spot
Naša baština - Osnovna škola Ljudevit Gaj Krapina
Tragom Ljudevita Gaja, velikana zagorskog kraja
Dnevni tisak |
Važne stranice |
KRAPINA |