2019-04-11 18:35:05

KIKI festival

Od 8.-12.4. u Zaboku se održava 8. Međunarodni festival dječjeg filma KIKI. Organizatori su Društvo Naša djeca Zabok i GEKUL. U sklopu festivala održane su tri radionice, za djecu Kako snimiti film i Radionica animacije, I (O)smijeh je lijek te za učitelje Metodika nastave kratkometražnog filma. Učenici viših razreda naše škole u Festivalskoj su dvorani odgledali šest filmova, dva animirana i četiri igrana filma. Na kraju projekcije o filmovima je govorila prof. Marina Zlatarić. Vjerujem da smo svi skupa uživali u dobrim filmovima, a možda se iduće godine uključimo i u neku radionicu.

Dojmove naših učenika pročitajte u nastavku!

Napisala Jasna Leljak

 
Kiki festival je festival na kojemu gledamo filmove koji imaju ozbiljnu temu. Filmove smo gledali jedan sat i bilo je prikazano pet filmova; dva animirana i tri igrana filma. Preporučujem da se barem jedan prikaže na televizijskom programu i da svi vide te se osvijeste u kakvom svijetu živimo. Bilo bi dobro i da te filmove odgledaju roditelji na roditeljskom sastanku da upoznaju probleme kakve mi djeca imamo. Najbolji mi je film bio Hors piste jer je humorističan, a najpoučniji Slušaj jer su u njemu djeca iznosila svoje probleme psihologinji.                                                                                Martin Rukav, 6. a   Odgledali smo pet filmova u kojima su učenici, kako oni kažu, jako uživali. Prvi film se zvao Bicikloptica dokumentarnog sadržaja, ali igrani. Radi se o djevojčici Zahri koja je u Nizozemsku doputovala iz Afganistana kao izbjeglica. Naime, u Afganistanu ženama nije dozvoljeno voziti bicikl. Unatoč brojnim poteškoćama Zahra je uspjela utjecati na svoga oca te naučila voziti bicikl. Drugi se film, animirani, imena Hors piste jako dojmio većine učenika zbog humorističnog sadržaja.

Film Slušaj, treći na programu prikazuje vrlo ozbiljnu temu. Slušamo telefonsku liniju za pomoć djeci u Nizozemskoj. Kada djeca imaju problem koji ne mogu sami riješiti, a nemaju se komu povjeriti, nazovu određeni broj te govore o svojem problemu stručnjacima, a oni ih savjetuju. Mislim da bi što više učitelja trebalo vidjeti ovaj film jer bi shvatili da  mi djeca imamo problema i van škole.

Sljedeći film je igrani film Jama u močvari, a prikazuje dvije djevojčice koje se na početku ne slažu, nepovjerljivo gledaju jedna drugu. Jedna od djevojčica zamjera drugoj što uvijek ide na izlet s njom i njenim ocem. Zbog nepažnje oca ostale su same te je jedna upala u živo blato. Morale su zaboraviti na sve nesuglasice i zajednički riješiri problem. Naravno da su uspjele. Zadnji film na programu činio mi se preteškim za učenike 5. i 6. razreda. Kako sam ja to shvatila, radi se o problemu koji često zahvati velike gradove, a vjerojatno je ušao i u manje. Problem je to otuđenosti među građanima, sve je manje komunikacije među ljudima, društvo se odvaja i izolira.                                                                              Josipa Kunštek, 6. d

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina