2019-03-13 22:01:54

Upoznavanje županijskog središta

U srijedu, 13.3.2019., svi učenici trećih razreda naše škole, uključujući i PŠ Lepajci i PŠ Donja Šemnica, radni dan proveli su izvan školskih klupa upoznavajući Krapinu kao županijsko, upravno i kulturno središte.

Gdje su sve išli pročitajte u nastavku, a fotografije pogledajte u našoj foto-galeriji!

Nakon okupljanja ispred škole, posjetili su Muzej Lj. Gaja u kojemu su upoznati s likom, djelom i zanimljivostima iz života čovjeka po kojemu i njihova škola nosi ime. Glavnim ulicama grada produžili su do Galerije grada Krapine, razgledali izložbu maski i doznali da su zgradu galerije gradu darovale sestre Majcen. Uslijedio je posjet i druženje s gradonačelnikom koji ih je informirao o načinu funkcioniranja grada, teškoćama i ljepotama u radu gradonačelnika, a učenici su mu postavljali zanimljiva pitanja, istaknuli čime su zadovoljni u gradu te predlagali mogućnosti poboljšanja života u Krapini i okolici.

Iz ureda gradonačelnika uputili su se u ured župana koji ih je osobno dočekao i u nekoliko rečenica pokušao dočarati ulogu i značaj župana, istaknuo vrijednosti i ljepote Zagorja te ih pozvao da svojim zalaganjem i odgovornošću pridonesu razvoju zavičaja.

Nakon župana posjetili su Franjevački samostan u Krapini. O znamenitostima crkve i samostanske knjižnice pripovijedao im je gvardijan. Doznali su da crkva postoji od XVII. stoljeća i da u njenoj kripti leži tijelo oca dr. Lj. Gaja. Franjevačka knjižnica učenicima je bila veoma zanimljiva jer su, između ostaloga, vidjeli inkunabule i Bibliju iz XV. stoljeća.

Pješačeći preko brda Josipovac stigli su do Muzeja krapinskih neandertalaca. Nakon odgledanog uvodnog filma o životu pračovjeka, učenici su, uz primjereno stručno vodstvo, razgledali muzej i upoznali se s nastankom Zemlje i života na njoj.

Iako su već bili pomalo umorni, nisu krili zadovoljstvo. Ovako proveden dan zanimljiviji je od svakodnevice u školi!

 

Priredila: Zrinka Arbanas Hleb, učiteljica 3.a


Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina