2023-06-19 09:00:00

MEĐUNARODNI DAN ČAJA OBILJEŽILA STEM GRUPA PREDMETA (KEM, BIO, GEO)

U Godišnjem planu i programu rada škole te u Kurikulumu je planirano i osmišljeno ponovno obilježavanje Međunarodnog dana čaja (21.5.) jer je prošle godine Čajanka bila vrlo dobro prihvaćena. Odazvale su se učiteljice STEM područja: učiteljica biologije i kemije Tanja Dunaj, učiteljica prirode i biologije Marija Markovina i učiteljica geografije i povijesti Miljenka Hršak.

One su na dodatnoj nastavi iz kemije, biologije i geografije sa zainteresiranim i darovitim učenicima realizirale obilježavanje kroz istraživanje, izradu plakata, ankete, degustaciju čajeva...

Kako je to bilo, pogledajte pod Više.

 

DODATNA NASTAVA BIOLOGIJE

 

Učenice koje polaze dodatnu biologiju u 7.r u dogovoru s učiteljicom istražile su nekoliko najčešćih vrsta čajeva, te istražile njihovo podrijetlo, od kojih biljaka se rade, te kako utječu na čovjekov organizam.

No zanimalo nas je i što drugi misle o čaju, piju li ga i u kojoj količini, te koji im je omiljen. Učenice su samostalno osmislile anketu koju su provele na među učenicima i učiteljima.

Odlučili smo i sami isprobati nekoliko čajeva, te smo tijekom izrade plakata i prikaza rezultata istraživanja pripremili razne čajeve i ujedno se dobro zabavili.

- tekst napisala i fotografirala učiteljica Marija Markovina

 

DODATNA NASTAVA KEMIJE

Za kraj zanimljive i uspješne godine učenici dodatne nastave kemije su istraživali čaj kao kemikaliju. Iako je čaj ljekovit i ukusan naučili smo da može poslužiti i kao indikator. Indikatori su tvari koje promjenom boje dokazuju prisutnost druge tvari.

Za početak smo pripremili 5 vrsta čaja i to čaj od kamilice, zeleni čaj, čaj od vanilije i jagode, čaj od šipka i za kraj šumskog voća. Iz školske kuhinje smo dobili ocat, limunsku kiselinu, sodu bikarbonu, solnu kiselinu i permental.

Nakon ispitivanja boje uočili smo da kao indikator mogu poslužiti čajevi crvene boje jer se je kod njih boja mijenjala zavisno od pH otopine. Kisele otopine jačaju crvenu boju čaja, neutralne su gotovo bezbojne, a lužnate od zelene do žute.

 

zeleni čaj 

vanilija-jagoda čaj

čaj šumsko voće  

čaj kamilica

vrste čaja

Sve rezultate smo objedinili i prikazali preko plakata. Nešto stariji učenici su dodatno istražili kemijski sastav čaja te saznali da je tein po sastavu isto što i kofein te da ima isti učinak na ljudsko tijelo kao i kava.

- tekst napisala i fotografirala učiteljica Tanja Dunaj

 

 

DODATNA NASTAVA GEOGRAFIJE

I na satovima dodatne nastave geografije učenici su se upustili u čajnu avanturu. Istraživali su o jednom od najrasprostranjenijih napitka u svijetu. Iako rasprostranjen, čaj je još uvijek dosta misteriozan pa pobuđuje tisuće pitanja. Sadrži li čaj kofein, smije li se čaj podgrijavati, koliko vrsta pravih čajeva postoji, u kolikoj mjeri čaj utječe na mršavljenje… samo su neka od pitanja na koja su učenici tražili odgovore.

Sadrži li čaj kofein???

Proučavali su vrste čajeva. Tisuće različitih pravih čajeva u tisuću oblika, okusa i boja, možemo podijeliti u šest glavnih vrsta: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni i fermentirani. Tu su i biljni i voćni čajevi koji se u hrvatskom jeziku nazivaju uvarci ili infuzi. Gotovo u svakoj zemlji u kojoj je razvijena proizvodnja čaja možemo naći sve vrste - vijetnamski fermentirani čaj, indijski bijeli čaj, kenijski zeleni čaj, ili gruzijski crni čaj, samo su neke prekrasne vrste na bogatoj čajnoj mapi svijeta.

Kina je domovina čaja. Država na istoku Azije, Četvrta po površini, vodeća po broju stanovnika u svijetu. Država u kojoj se isprepliću tradicija i suvremenost, država poznata po izumima-barut, papir, kompas, svila…čaj, danas gospodarski „div“ svijeta.

Svoju čajnu avanturu učenici su završili u školskoj kuhinji pripremom savršene šalice čaja i degustacijom različitih čajeva uz nezaobilazne čajne keksiće.

Priprema „savršene“ šalice čaja

Uživanje u čaju i nezaobilaznim čajnim kolutićima.

- tekst napisala i fotografirala učiteljica Miljenka Hršak

 


Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina