preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljudevit Gaj" Krapina

 > Naslovnica
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN ČAJA OBILJEŽILA STEM GRUPA PREDMETA (KEM, BIO, GEO)

Autor: Suzana Pracaić, 19. 6. 2023.

U Godišnjem planu i programu rada škole te u Kurikulumu je planirano i osmišljeno ponovno obilježavanje Međunarodnog dana čaja (21.5.) jer je prošle godine Čajanka bila vrlo dobro prihvaćena. Odazvale su se učiteljice STEM područja: učiteljica biologije i kemije Tanja Dunaj, učiteljica prirode i biologije Marija Markovina i učiteljica geografije i povijesti Miljenka Hršak.

One su na dodatnoj nastavi iz kemije, biologije i geografije sa zainteresiranim i darovitim učenicima realizirale obilježavanje kroz istraživanje, izradu plakata, ankete, degustaciju čajeva...

Kako je to bilo, pogledajte pod Više.

 

DODATNA NASTAVA BIOLOGIJE

 

Učenice koje polaze dodatnu biologiju u 7.r u dogovoru s učiteljicom istražile su nekoliko najčešćih vrsta čajeva, te istražile njihovo podrijetlo, od kojih biljaka se rade, te kako utječu na čovjekov organizam.

No zanimalo nas je i što drugi misle o čaju, piju li ga i u kojoj količini, te koji im je omiljen. Učenice su samostalno osmislile anketu koju su provele na među učenicima i učiteljima.

Odlučili smo i sami isprobati nekoliko čajeva, te smo tijekom izrade plakata i prikaza rezultata istraživanja pripremili razne čajeve i ujedno se dobro zabavili.

- tekst napisala i fotografirala učiteljica Marija Markovina


 

DODATNA NASTAVA KEMIJE

Za kraj zanimljive i uspješne godine učenici dodatne nastave kemije su istraživali čaj kao kemikaliju. Iako je čaj ljekovit i ukusan naučili smo da može poslužiti i kao indikator. Indikatori su tvari koje promjenom boje dokazuju prisutnost druge tvari.

Za početak smo pripremili 5 vrsta čaja i to čaj od kamilice, zeleni čaj, čaj od vanilije i jagode, čaj od šipka i za kraj šumskog voća. Iz školske kuhinje smo dobili ocat, limunsku kiselinu, sodu bikarbonu, solnu kiselinu i permental.

Nakon ispitivanja boje uočili smo da kao indikator mogu poslužiti čajevi crvene boje jer se je kod njih boja mijenjala zavisno od pH otopine. Kisele otopine jačaju crvenu boju čaja, neutralne su gotovo bezbojne, a lužnate od zelene do žute.

 

zeleni čaj 

vanilija-jagoda čaj